bedrijven

Hoe kun je als werkgever het ziekteverzuim van je personeel verlagen?

Ziekteverzuim verlagen

Heb je als werkgever een aantal man personeel in dienst? Dan ontkom je er niet aan dat personeelsleden eens in de zoveel tijd ziek thuis komen te zitten. Is dit herkenbaar voor jou? In dit artikel staat wat je kan doen om ziekteverzuim verlagen. Het gaat hier vooral om praktische tips die makkelijk toepasbaar zijn. Met kleine stappen kun je dus al heel veel bereiken. 

Tip 1: Goede werkplek 

Een goede werkplek is echt heel belangrijk. De eerste stap is om de werkomgeving goed schoon te houden. Laat dus regelmatig een schoonmaker over de vloer komen om het kantoor stofvrij te maken en de bureaus af te nemen. Verder is de werkpositie van het personeel ook iets om in de gaten te houden. Zit iedereen aan een goede bureaustoel en is het bureau op de juiste hoogte? Dit voorkomt met name nek- en schouderklachten. 

Tip 2: Stimuleer de lichamelijke gezondheid 

Fitte en vitale werknemers presteren ook beter tijdens werktijd. Bestel wekelijks een mandje fruit voor de vitaminen en sluit een contract af met een sportschool in de buurt. Zo krijg je het voor elkaar dat werknemers tegen korting naar de sportschool gaan. Gezonde werknemers verzuimen minder snel. 

Tip 3: Mogelijkheden om te ontwikkelen 

Het is ook fijn voor je personeel als je als werkgever opleidingsmogelijkheden biedt. Dit verdient zich uiteindelijk weer terug. Junior werknemers kunnen uiteindelijk senior worden en dus op hun beurt ook weer andere nieuwkomers opleiden. Bovendien is extra opleiding goed voor het persoonlijke zelfvertrouwen. Zelfverzekerde werknemers zitten ook weer extra goed op hun plek en stralen dat uit. Zo breng je dus ook het verzuimpercentage omlaag. 

Tip 4: Een leuke sfeer op de werkvloer 

De sfeer is ook zeker bepalend voor het ziekteverzuim van de werknemers. Als er veel wordt geroddeld en negatief wordt gedaan, dan zal het personeel zich sneller ziek melden. Voorkom als werkgever dat dit door het personeel onderling wordt gedaan. Dat voorkomt een hoop gedoe. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *